Desxifrat el genoma de l’olivera

El descobriment permetrà millorar la producció d'olis i d'olives

OLEOREVISTA - 29/06/2016

Un equip d'investigadors del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona, del Real Jardí Botànic de Madrid-CSIC i del Centre Nacional d'Anàlisi Genòmica de Barcelona (CNAG-CRG), han aconseguit seqüenciar per primera vegada el genoma complet de l'olivera, és a dir, allò que regula les diferències entre les varietats, mides i sabor de les olives, per què són tan longeus, o les claus de la seva adaptació al secà.

"És, sens dubte, un arbre emblemàtic la millora vegetal del qual resulta molt difícil ja que cal esperar almenys 12 anys per veure quines característiques morfològiques tindrà i veure si resulta o no interessant fer, per exemple, creuaments", destaca Toni Gabaldón, professor d'investigació ICREA i cap del grup de genòmica comparativa del CRG, que ha liderat aquest treball. "Conèixer la informació genètica de l'olivera ens permetrà ara contribuir a la millora de la producció d'olis i olives, de gran rellevància en l'economia espanyola", afegeix.

Per la seva banda, Pablo Vargas, investigador del CSIC , afirma que "en la seqüenciació d'un genoma hi ha tres fases: la primera, aïllar tots els gens, que és una cosa que ja vam publicar fa dos anys. La segona, acoblar el genoma, que és ordenar aquests gens un darrere l'altre, com si concatenàssim frases soltes d'un llibre. I, finalment identificar tots els gens, és a dir muntar el llibre. Aquestes dues últimes fases són les que hem realitzat i presentem ara ".

Seguint amb l'analogia del llibre, per Tyler Alioto del CNAG-CRG "aquest genoma ha generat uns 1.310.000.000 de lletres, que són més de 1.000 GBytes de dades. Estem sorpresos perquè hem detectat més de 56.000 gens, significativament més que els detectats en genomes seqüenciats de plantes relacionades i el doble que el genoma humà ".

A més de la seqüenciació completa del genoma de l'olivera, els investigadors també han comparat l'ADN d'aquest arbre mil·lenari amb altres varietats com l'ullastre (olivera salvatge). Així mateix, han obtingut el transcriptoma, és a dir, els gens que s'expressen per valorar quines diferències hi ha a nivell d'expressió gènica en fulles, arrels i fruits en diferents estadis de maduració.

El següent pas, assenyalen, serà desxifrar la història evolutiva d'aquest arbre, que forma part de la vida de les poblacions del vell món des que en l'Edat de Bronze comencés un procés de domesticació a partir de l'ullastre a l'est de la Mediterrània que va resultar en les oliveres actuals. Posteriors processos de selecció en diferents països de la Mediterrània van donar origen a les prop de 1.000 varietats de cultiu que comptem avui dia.

Conèixer l'evolució d'oliveres de diferents països, a més, permetrà esbrinar els seus orígens i desentranyar les claus que li han possibilitat adaptar-se a condicions mediambientals molt diverses; també, obtenir les claus de la seva extraordinària longevitat, ja que poden viure fins a 3.000 i 4.000 anys.

"De fet, aquesta longevitat converteix a l'olivera que hem seqüenciat gairebé en un monument viu", assenyala Gabaldón. "Fins al moment tots els individus seqüenciats, des de la mosca del vinagre (Drosophila melanogaster) fins al primer ésser humà analitzat, han viscut un temps determinat, en funció de l'esperança de vida de cada espècie, però després han mort o moriran. Aquesta és la primera vegada que es seqüència l'ADN d'un individu de més de 1.000 anys que pot seguir viu potser un altre mil·lenni més ", comenten Gabaldón i Vargas.