Oliverars Vius, un projecte per a la certificació d’oliveres reconciliats amb la biodiversitat

Tret de sortida al projecte "Oliverars Vius. Cap al disseny i la certificació d'oliveres reconciliats amb la biodiversitat"

12/04/2016 - Mercacei

Des de l'àmbit de la conservació (SEO / BirdLife-Àrea d'Ecologia de la Universitat de Jaén), i desenvolupat sota la premissa de la rendibilitat econòmica (Àrea de Comercialització i Investigació de Mercats del centre docent jiennense), s'ha posat en marxa el projecte "Olivares Vius. Cap al disseny i la certificació d'oliveres reconciliats amb la biodiversitat", que definirà models d'olivicultura rendibles que contribueixin a aturar la pèrdua de biodiversitat. L'efectivitat d'aquests models estarà avalada científicament i els seus olis seran identificats i certificats per una marca de valor afegit.

Segons els seus impulsors, Oliverars Vius no serà una marca més, sinó que associarà l'oli a un model productiu únic que a més pot ser complementari d'altres models productius. A més, al seu parer, aquesta marca no només servirà per consolidar aquest nou model d'olivicultura, també contribuirà a diversificar l'oferta de l'oli d'oliva Verge Extra amb un oli que incorpora un nou valor afegit acompanyat d'una informació clara i verificable.

"Oliverars Vius servirà per atendre la demanda creixent de consumidors interessats a conèixer les propietats saludables, nutricionals, gustatives i, ara, també a la contribució a la conservació de la biodiversitat del Olis d'Oliva Verge Extra", han ressaltat. En la seva opinió, la rendibilitat d'aquest model d'oliverar estarà assegurada pel disseny i implementació d'una estratègia comercial adequada i per un esforç de promoció i divulgació que posicioni aquests olis en el mercat. A més del valor afegit, en la seva opinió, Oliverars Vius serà una ajuda perquè l'olivicultor superi la visió productivista i les seves limitacions associades, i prengui un major protagonisme en la producció i comercialització del seu oli.
En concret, en el marc d'aquest projecte i per assolir els seus objectius, es duran a terme diverses actuacions dirigides a crear una marca que identifiqui olis la producció dels quals contribueix a aturar la pèrdua de biodiversitat; i accions per obtenir una base científica que avaluï i certifiqui models d'olivicultura que serveixin per donar suport científic a les iniciatives de conservació, avalar la marca i establir els indicadors necessaris per certificar els serveis a la biodiversitat de les oliveres.

Per emprendre aquest camí, el projecte ajudarà a olivicultor a dos reptes: incrementar la biodiversitat de la seva explotació i passar de productor d'olives a productor d'oli. En concret, per recuperar la biodiversitat, li proporcionarà un pla de restauració amb base científica que inclogui les actuacions amb millor relació cost / benefici per rescatar biodiversitat i assumirà la seva posada en marxa. En aquest cas, l'agricultor només s'ocuparà de les tasques de manteniment durant els primers anys. Pel que fa a la comercialització de l'oli, des del projecte se li oferirà assistència per a la creació i el disseny de la seva pròpia marca, assessoria de màrqueting i ajuda logística a la comercialització.

Mitjançant el programa LIFE, la Comissió Europea finança el 60% dels costos del projecte, que es va iniciar a l'octubre de 2015 i finalitzarà el 30 de setembre de 2020. La resta dels costos són finançats pel Patrimoni Comunal Oliverer, la Interprofessional de l'Oli d'oliva Espanyol i els socis d'aquest projecte que són: SEO / BirdLife (soci coordinador), l'Àrea d'Ecologia de la Universitat de Jaén, l'Àrea de Comercialització i Investigació de Mercats del centre docent jiennense, el Consell Superior d'Investigacions científiques (CSIC) / Estació Experimental de Zones Àrides (EEZA), i la Diputació Provincial de Jaén.