Desenvolupen 15 equips destinats a mecanitzar i modernitzar l’olivar espanyol

Durant la Jornada Tècnica sobre Mecanització  Sostenible de l'Olivar celebrada el dia 26 a Córdoba, per primera vegada es van poder veure en funcionament els 15 equips desenvolupats en el marc del projecte Mecaolivar i destinats a mecanitzar i modernitzar l'olivar espanyol.

27/11/2015 - MERCACEI. Font imatge: OLIMERCA

MECAOLIVAR és un projecte pioner en la mecanització i modernització de l'oliverar a Espanya llançat pel grup de Mecanització i Tecnologia Rural de la Universitat de Córdoba, en forma de Conveni de Compra Pública Precomercial (CPP), l'any 2013.

Aquest projecte, que ha estat finançat amb els fons europeus FEDER (80%) a través del Ministeri d'Economia i Competitivitat i per la Universitat de Còrdova, ha comptat amb el suport de la Interprofessional de l'Oli d'Oliva Espanyol com a part dels seus programes de foment de la R + D + I.

Segons ha informat la Interprofessional en un comunicat, aquests equips tracten d'oferir noves solucions tècniques a la recol·lecció, l'aplicació de fitosanitaris i al maneig de sòls en l'olivar espanyol. Tot i que entre les màquines desenvolupades (tots ells models precomerciales desenvolupats en col·laboració amb empreses de maquinària) hi ha solucions tecnològiques per l'olivar intensiu, els majors avenços s'han aconseguit en els desenvolupaments destinats a l'olivar tradicional, el que major superfície ocupa a Espanya.

De fet va ser un dels objectius prioritaris quan es va llançar el projecte, segons va explicar Jesús Gil, catedràtic de la Universitat de Córdoba i responsable del projecte. Segons Gil, "aquest projecte va voler incidir en l'olivar tradicional que no disposa de recol·lectores integrals per a la seva recol·lecció. Han de ser sistemes compostos, això fa que sigui un procés lent i car. Presentem dos recol·lectores integrals per olivar tradicional, que són novetat absoluta, perquè no existeix res semblant ".

Precisament va ser la recerca de solucions tecnològiques per a l'olivar tradicional les que van moure a la Interprofessional de l'Oli d'Oliva a implicar-se en aquestes línies d'investigació des de fa anys, tal com va destacar Rafael Sánchez de Porta, responsable de R + D + I.

"Un objectiu clar de l'organització sempre ha estat la investigació i dins de la investigació, reduir els costos de l'olivar és fonamental. Els costos de recol·lecció suposen, aproximadament, la meitat dels costos del cultiu. O som capaços d'abaratir aquesta activitat o aquest tipus d'oliverar tindrà un futur difícil. Si aconseguim una màquina que de veritat sigui eficient i que aconsegueixi abaratir el cost de recollida, segur que li allargarem la vida a aquest tipus d'oliveres que, d'altra banda, són els que més superfície representen en l'olivar d'Espanya ", assenyalar Sánchez de Porta.

Equips

Les dues recol·lectores que es van presentar es basen en sacsejadors de copa arrossegats alhora que es desplacen al voltant de l'olivera són capaços de tirar el fruit, fer una preneteja i emmagatzemar-lo, tot això de forma autònoma.

A la jornada, organitzada pel Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (Magrama) amb la col·laboració de la Junta d'Andalusia, també es van presentar diversos atomitzadors, adaptats també a les necessitats de l'olivar tradicional.

Segons Sánchez de Porta, "els atomitzadors estan tenint problemes de deriva de producte, no entra bé el tractament en l'olivera i aquesta era una altra línia que volíem millorar i perfeccionar, tant per la millora del cultiu, com per qüestions mediambientals, per evitar derives i estalviar producte ".

Els equips desenvolupats en Mecaolivar tenen sistemes que són capaços de "llegir" la forma de l'arbre aproximant o allunyant els filtres perquè el producte s'apliqui el més a prop possible. Així mateix, detecten la presència de l'arbre, de manera que deixen de funcionar quan s'ha sobrepassat l'arbre.

Així mateix, en la trobada es van presentar equips d'herbicides, dels quals Jesús Ribes ha remarcat que "incorporen sensors de detecció de vegetació, amb la qual cosa els filtres estan tancats llevat que es detecti la presència d'herba, de manera que es redueix enormement l'aplicació de fitosanitaris "; així com equips destinats a millorar la recol·lecció d'olivar intensiu, com plataformes o recol·lectores encavalcants.

La Interprofessional ha avançat que s'estima que en aproximadament dos anys bona part d'aquestes innovacions estiguin a disposició dels professionals de l'olivar.

Cal destacar que la Universitat de Còrdova ha guanyat l'edició 2015 del Premi Nacional d'Innovació en la modalitat de Compra amb aquest projecte.