Europa pren mesures d’emergència per evitar la propagació de la Xylella Fastidiosa

La plaga ja ha matat milers d'oliveres a Italia

30/04/2015 Oleo Revista

Els estats membres de la Unió Europea han aprovat mesures d'emergència per evitar la propagació del bacteri Xylella Fastidiosa, que ja ha matat milers d'oliveres al sud-est d'Itàlia, segons han assenyalat des de la Comissió Europea. El Comitè Permanent de Vegetals, Animals, Aliments i Pinsos (PAFF, de les sigles en anglès) de la Unió ha donat llum verda a les mesures proposades per la Comissió, que obliguen els països notificar a Brussel·les qualsevol nou brot d'aquest bacteri i delimitar ràpidament les àrees afectades.

A més, s'han posat en marxa estrictes mesures d'eradicació, entre les que s'inclouen arrencar i eliminar les plantes afectades i totes les plantes, tot i estar sanes, en un radi de 100 metres, "independentment del seu estat de salut", ha indicat la Comissió.

Així mateix, les importacions i els moviments dins de la Unió de plantes específiques  susceptibles d'estar infectades per la Xylella Fastidiosa de qualsevol lloc del món estaran subjectes a "estrictes condicions". En aquest sentit, s'ha imposat una prohibició a les importacions de plantes que provenen d'Hondures i Costa Rica, "tenint en consideració l'alt risc que estiguin infectades pel bacteri".

A la zona més afectada pel bacteri, a la província italiana de Lecce, "on l'eradicació ja no és possible" es podran aplicar mesures de contenció en tota la zona i es manté el requisit d'eliminar de manera sistemàtica totes les plantes infectades i analitzar aquelles en un radi de 100 metres, en una àrea de 20 quilòmetres entre les províncies confrontants de Brindisi i Taranto.

A Espanya no s'han detectat casos.