Andalusia inicia la vigilància de la Xylella Fastidiosa al oliveral.

PUBLICAT EL 22/01/2015

Les tasques de vigilància es centraran en vivers de les espècies sensibles, així com en explotacions d'oliveral.

OLIMERCA.- El Director General de la Producció Agrícola i Ramadera, Rafael Olvera, ha presentat els treballs que desenvoluparà el personal de sanitat vegetal per a la vigilància de la plaga de Xylella fastidiosa a Andalusia.

Les accions que s'engegaran durant aquest any 2015 responen a les exigències de vigilància plantejades per la pròpia Comissió Europea, a través de la Decisió 2014/497/UE de 23 de juliol, mitjançant la qual s'estableixen mesures per evitar la propagació d'aquesta plaga, que, de moment, no està present a Espanya. Aquestes actuacions formen part dels treballs propis de les autoritats fitosanitàries per a una detecció precoç de plagues rellevants per als cultius.

En aquesta sessió de treball participen personal de l'Agència de Gestió Agrària i Pesquera d'Andalusia (AGAPA), dels Laboratoris de Producció i Sanitat Vegetal d'aquesta Agència, dels Departaments de Sanitat Vegetal de les Delegacions Territorials d'Agricultura i Medi ambient, i de l'equip tècnic de la Xarxa d'Alerta i Informació Fitosanitària d'Andalucia (RAIF).

Principalment, les tasques de vigilància se centraran en els vivers productors de les espècies sensibles, així com en explotacions d'oliveres. L'ampli rang d'espècies sensibles al bacteri, des de cultius importants en l'arc mediterrani, com els cítrics, la vinya, els de el gènere Prunus sp., o les oliveres, males herbes com a Malva sp., Sorghum sp., o Portulaca sp., plantes ornamentals o que es troben en el mitjà natural com els baladres, fa necessari fitar l'espectre de treball en aquelles espècies importants pel agro andalús i guanyar eficiència.

D'aquesta forma, està previst reforçar els controls als vivers dedicats a la producció i comercialització de plantes d'olivera, vinya, cítrics, ametller, ornamentals sensibles i plantes del gènere Quercus, amb especial recalcament en aquells casos en els quals aquestes espècies procedeixin d'Itàlia o d'algun altre país on es tingui coneixement del bacteri, fonamentalment del continent americà. Igualment, es prendran mostres per a la seva anàlisi, per la qual cosa tots els centres de la Xarxa de Laboratoris de Producció i Sanitat Vegetal de l'Agència de Gestió Agrària i Pesquera d'Andalusia han posat a punt les tècniques analítiques necessàries per detectar la presència del bacteri.

Els treballs es completaran amb una vigilància en explotacions d'oliveres de tota Andalusia, sense oblidar les prospeccions necessàries davant sospites en qualsevol altre cultiu sensible de la Comunitat.

Xyella fastidiosa

Xylella fastidiosa és un bacteri amb un enorme potencial patògen sobre gran nombre de plantes. Provoca diverses malalties d'importància econòmica, principalment en cultius llenyosos com a vinya, cítrics, diversos fruiters d'os, cafè i ornamentals. La seva principal àrea de distribució actual es restringeix al continent americà, no obstant això, a l'octubre de 2013 va ser detectat per primera vegada a Europa un focus que afectava a oliveres, ametllers i baladres al sud d'Itàlia.

El bacteri es transmet d'una planta a una altra mitjançant l'acció d'un insecte vector, de manera que la principal via de propagació de la malaltia és el transport de material vegetal contaminat cap a zones on l'organisme no es trobi present.

La principal mesura de control fitosanitari ha de ser, per tant, extremar les precaucions quant al comerç del material vegetal sensible i especialment el procedent de zones amb presència del bacteri. Aquest material vegetal ha de procedir sempre de productors oficialment autoritzats i amb passaport fitosanitari si escau. En aquests moments, i per proximitat del focus detectat a Itàlia, ha de cuidar-se especialment l'origen i l'estat fitosanitari de material vegetal sensible procedent d'aquest país.