Arrenca la PAC 2015-2020

Aprovats els reials decrets i reaccions del Ministeri i del sector

El repartiment i control de les ajudes als productors, la definició d'agricultor actiu, el desenvolupament rural o la regionalització són algunes de les qüestions que preocupen sector agrari i partits polítics en el dia en què s'han aprovat els reials decrets d'aplicació de la PAC 2015-2020. Com a primer pas, el Govern ja ha aprovat els reials decrets qe regiran la nova PAC, incloent les últimes mesures imposades per la Comissió Europea, que afecten especialment a la creació de 50 comarques i alguns canvis, que el Govern espera que siguin "excepcionals" , en la definició de l'agricultor actiu. El sector ha reaccionat amb enuig però també amb la resignació que haurà d'afrontar aquest repte amb el que hi ha.
Enuig i rebuig de les organitzacions agràries als reials decrets de la nova PAC

Mentre el Govern aprovava la nova reforma de la PAC, les organitzacions agràries es mostraven ja en contra del contingut dels reials decrets. Per UPA, "es mantindrà un repartiment injust" dels 40.000 milions d'euros que arribaran a Espanya fins al 2020 i ha recordat que "mentre que tots els grans països del món donen suport a la seva producció agrària, Europa retalla les ajudes". UPA culpa més a Ministeri d'Agricultura i comunitats autònomes de repartir la PAC "com el que reparteix un botí, sense pensar en els veritables agricultors i ramaders". Per la seva banda, ASAJA lamenta que la Comissió Europea no sigui capaç de mantenir la seva pròpia iniciativa per legitimar als destinataris de la PAC i insta el MAGRAMA a mantenir els seus criteris sobre agricultor actiu. Per COAG "es perd una oportunitat històrica"
"La mesura jurídica de la CE a l'agricultor actiu es regularà perquè sigui una excepcionalitat"

El director general de Produccions i Mercat Agraris, Fernando Miranda, ha destacat la transcendència dels reials decrets d'aplicació de la PAC aprovats i que els controls de l'Administració impediran que puguin beneficiar-se dels ajuts els anomenats "caçaprimes" o "agricultors de sofà ". "Amb els reials decrets aprovats, acaba la reforma de la Política Agrària Comuna (PAC) i comença la PAC. Aquest és el missatge fonamental", ha ressaltat Miranda. En aquest sentit, sobre la imposició de la CE a la figura de l'agricultor actiu, assegura que "entenem que aquesta última circumstància a Espanya no es dóna, en condicions normals", perquè seria "antieconòmic", però en tot cas han regulat també aquesta excepcionalitat a la regla general.
García Tejerina: "La PAC dóna gran flexibilitat i aclareix el camí del camp"

La ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina, ha assegurat a Ciudad Real que la nova Política Agrària Comuna (PAC) dotarà al camp espanyol d'una enorme flexibilitat i aclareix el futur camí als agricultors i ramaders espanyols. García Tejerina, que ha participat en el tradicional dinar de germanor que celebra l'organització agrària Asaja a Ciudad Real i en la qual participen més d'un miler de professionals del sector, s'ha referit així a l'aprovació en Consell de Ministres 6 reglaments per a la aplicació definitiva de la PAC entre 2015 i 2020, unes ajudes que, ha dit, "primaran als agricultors en actiu". La ministra Tejerina ha apuntat que la PAC, dotada amb 47.000 milions d'euros, permetrà tenir ajudes "molt semblants a les que ara es tenen en tots els sectors productius".
L'1 de març s'obrirà la finestreta perquè es presentin les sol·licituds d'ajudes de la PAC

El Consell de Ministres ha aprovat el Reial Decret que regula l'aplicació, a partir de 2015, dels pagaments directes a l'agricultura ia la ramaderia i altres règims d'ajuda, així com la gestió i control d'aquests pagaments i dels corresponents al desenvolupament rural. Una norma que abasta la pràctica totalitat dels ajuts directes a la renda dels agricultors i ramaders en el marc de la PAC, a més de l'ajuda nacional per als fruits de closca, i regula la sol·licitud, gestió i control d'aquestes i altres ajuts al desenvolupament rural, amb un pressupost que per al període 2014 - 2020 ascendirà a 35.705.000 d'euros. Aquesta quantitat, unida als 8.291.000 d'euros per a desenvolupament rural i als 3.500 milions d'euros per a mesures de mercat, en el marc de l'Organització Comuna dels Mercats Agraris, conformen el pressupost de 47.500 milions d'euros de fons comunitaris per a l'aplicació de la PAC a Espanya en el període 2014-2020.
Aprovades les noves directrius per a l'assignació de drets de pagament bàsic de la PAC

El Consell de Ministres ha aprovat, a proposta del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, el Reial Decret sobre l'assignació dels nous drets de pagament bàsic de la política agrària comuna (PAC), establerta en el Reglament comunitari, drets que estaran vigents per al període d'aplicació 2015-2020. L'element fonamental del nou sistema d'ajuts directes de la PAC és el règim de pagament bàsic, que suposa el pas a un nou sistema d'ajudes directes desacoblades de la producció, en base a les 50 regions amb un potencial agrari similar establertes en aquesta nova norma.
Aprovades les normes de condicionalitat per als pagaments directes i primes de desenvolupament rural

El Consell de Ministres ha aprovat el Reial decret pel qual s'estableixen les normes de la condicionalitat que han de complir els beneficiaris que reben pagaments directes, determinades primes anuals de desenvolupament rural, o pagaments en virtut de determinats programes de suport al sector vitivinícola. Aquest Reial decret recull la nova normativa sobre condicionalitat establerta en el Reglament del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, i té com a objectiu fonamental establir les obligacions que determinats beneficiaris d'ajudes han de respectar, així com el sistema de control i d'aplicació de penalitzacions. Aquestes obligacions s'han ajustat amb la reforma, ja que algunes no estaven prou relacionades amb l'activitat agrària o concernien més a les autoritats nacionals que als propis beneficiaris, per al període 2015-2020.