La plaga de la mosca de l’olivera, principal preocupació del sector olivarer català

5/12/014

Ahir es va celebrar a Lleida, la Taula catalana de l'oli d'oliva, sent l'evolució de la plaga de la mosca de l'olivera d'aquest any a Catalunya, un dels temes principals. Es va fer especial èmfasi a les comarques de les Terres de l'Ebre, on els alts nivells de mosca han condicionat la producció tant a la quantitat com a la qualitat, provocant un descens important del volum d'oli d'oliva.

El Departament d'Agricultura de Catalunya (DAAM) ha exposat com s'ha desenvolupat la campanya de tractament aeri contra aquesta plaga a les comarques del Baix Ebre i Montsià, on s'ha efectuat una mitjana de tres passades. Per primer any el finançament d'aquests tractaments ha anat a càrrec del Departament conjuntament amb el sector mitjançant l'aplicació d'una taxa. Aquest any el DAAM ha avançat el cent per cent del cost de la taxa per poder procedir als tractaments aeris contra la plaga.

D'altra banda, el Departament ha informat que s'ha inclòs en la nova proposta de Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2014 a 2020 la implantació d'una mesura agroambiental per incentivar l'ús de sistemes alternatius a la lluita química com la captura massiva o l'atracció i mort. En aquest sentit, el sector ha sol·licitat que aquesta mesura agroambiental s'estengui per tota Catalunya per fer front a l'important avanç d'aquesta plaga.

També s'ha tractat del Projecte de Desenvolupament del sector de l'oli d'oliva i del vi en la Conca Mediterrània, el qual es va presentar en l'última Taula sectorial. Així, s'ha informat de la situació d'execució en què es troba i els principals aspectes que s'iniciaran a partir de 2015, des de la formació a l'assessorament empresarial i el suport a projectes innovadors i emprenedoria. La formació que es coordina des del DAAM en el marc d'aquest Projecte està enfocada a quatre grans àmbits: atenció a grups de visitants i venda directa; territori i producte; màrqueting, exportació i venda on-line; i econòmic i financer.

Han participat en la Taula membres del DAAM i representants de les organitzacions professionals agràries Va unir de Pagesos de Catalunya (UP), Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), ASAJA-AEALL, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), els consells reguladores de les Denominacions d'Origen Protegida (DOP) dels Garrigues, Siurana, Terra Alta, Baix Ebre-Montsià i Empordà, així com l'Associació Catalana de Almasserers i Envasadores, l'Organització de Productors Olias de Catalunya (OPOC) així com l'Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) per al control de la mosca de l'oliva del Baix Ebre-Montsià.