ALARMA EN EL MEDITERRANI DAVANT LA PRESÈNCIA DEL BACTERI Xylella fastidiosa EN LES OLIVERES ITALIANES

Notícies Phytoma

A mitjan octubre de 2013, la ONPF d'Itàlia va informar a la Secretaria de la EPPO de la primera detecció de Xylella fastidiosa (bacteri inclòs en la Llista A1 EPPO des de 1981) en el sud d'Itàlia, prop de Llet (península de Salern, regió de Puglia). Allí es van observar símptomes de decaïment ràpid en oliveres. Les recerques van revelar que els arbres d'olivera simptomàtics van ser generalment afectats per un complex de patologies i plagues: X. Fastidiosa, diverses espècies de fongs pertanyents al gènere Phaeoacremonium i Phaeomoniella i Zeuzera pyrina (arna lleopard).
Xylella fastidiosa és un dels principals patògens de quarentena a Europa, raó que ha motivat a l'Associació Espanyola de Sanitat Vegetal (*AESaVe) a alertar a les autoritats espanyoles perquè extremin les mesures de control amb l'objectiu d'evitar la seva entrada i dispersió al nostre país.

A Itàlia, la malaltia ha estat cridada “complesso del disseccamento rapido dell'Olivera”. Encara que un registre, no confirmat de Xylella fastidiosa a Kosovo, va ser publicat en 1996, la presència d'aquest bacteri mai abans havia estat confirmada a Europa. Davant el problema, es va crear un grup de treball a Itàlia per estudiar i detenir la propagació d'aquesta nova malaltia de l'olivera. Com a X. Fastidiosa representa una amenaça molt greu per a la regió de la EPPO, la Secretaria EPPO va publicar al seu web una breu descripció de l'agent patogen, així com un fàcil accés a les dades específiques de la EPPO i altres recursos útils.
Des d'un punt de vista taxonòmic, el bacteri Xylella fastidiosa és un complex d'espècies i diversos estudis de recerca han suggerit que els diferents ceps que es troben en diferents plantes hoste poden ser agrupats en subespècies (per exemple, X. fastidiosa subsp. fastidiosa, subsp X. fastidiosa. Múltiplex, subsp X. fastidiosa. Pauca, subsp X. fastidiosa. Sandyi), no obstant això, aquest concepte, aquesta idea, encara es debat entre els especialistes. La presència de Xylella fastidiosa causa diverses malalties d'importància econòmica: en vinya, cítrics, préssec, pruna, ametlla o arbres ornamentals. D'altra banda, nombroses espècies de Cicadellidae i Cercopidae són coneguts per ser vectors de Xylella fastidiosa.
En els vinyers de Califòrnia, Homalodisca vitripennis (= H. coagulata), Carneocephala fulgida, Draeculacephala minerva i Graphocephala atropunctata són considerats com els més importants vectors de la malaltia de Pierce. En els horts de cítrics de Brasil, Acrogonia terminalis, Dilobopterus costalimai, fascialis Oncometopia es consideren els vectors més importants de la clorosis variegada dels cítrics. Es creu que pràcticament tots els insectes chupadors que s'alimenten predominantment del fluid del xilema són vectors potencials del bacteri Xylella fastidiosa. A Itàlia, els vectors putatius de la malaltia que s'observa actualment en les oliveres no són coneguts.
Plantes hostes: X. Fastidiosa es divulga per infectar a més de 100 plantes hospedantes diferents. Els principals amfitriones econòmiques són la vinya (Vitis vinifera, V. labrusca, V. riparia), cítrics (Citrus spp., Fortunilla), ametlles (Prunus dolces), préssec (P. persica), el cafè (Coffea spp.), i el baladre (Nerium oleander).
Sorprenentment, l'olivera (Olea europaea) rares vegades ha estat esmentat com una planta hoste en la literatura. No obstant això, en els estudis que es van iniciar recentment en el sud de Califòrnia, a causa de la mortalitat d'arbres cada vegada major d'olivera, X. Fastidiosa va ser detectat consistentment en les oliveres que mostren mort de branques i fulles abrasador però la seva patogenicidad no es va poder demostrar plenament (Krugner et al., 2010).
Durant molts anys, X. Fastidiosa va romandre confinada en les Américas. En 1994, es va observar per primera vegada a Àsia, a Taiwan, causant cremada de la fulla de pera asiàtica (Pyrus pyrifolia). En la dècada de 2000, es va informar també que causava la malaltia de Pierce en els vinyers de Taiwan. A la regió de la EPPO, la troballa recent en Puglia (sud d'Itàlia) representa la primera detecció confirmada a Europa. Les vies d'introducció de X. Fastidiosa a Àsia o Europa són desconegudes.

Regió EPPO: Itàlia (introduït en Puglia, en curs d'eradicació).
Àsia: Taiwan (introdueix, en primer lloc es troba en peres asiàtiques i després en la vinya).
Amèrica del Nord: Canadà (Ontario), Mèxic, EUA (Alabama, Arizona, Arkansas, Califòrnia, Delaware, Districte de Columbia, Florida, Geòrgia, Indiana, Kentucky, Louisiana, Maryland, Mississippi, Missouri, Montana, Nebraska, Nova Jersey, Nova Mèxic, Nova York, Carolina del Nord, Oklahoma, Oregon, Pennsylvania, Carolina del Sud, Tennessee, Texas, Virginia, Washington, West Virginia).
Amèrica del Sud: Argentina, Brasil, Costa Rica, Paraguai i Veneçuela.

MÉS INFORMACIÓ PUNXANT A l'ENLLAÇ
www.eppo.int/quarantine/special_topics/xylella_fastidiosa/xylella_fastidiosa.htm

I AEMO comparteix un enllaç d'Itàlia