Què tenen en comú l’ibuprofeno i l’oli d’oliva verge extra?

HECHOS DE HOY/ UN / Carmen Rodríguez Campos / Actualitzat 25 novembre 2014

Incloure oli d'oliva verge extra en la dieta diària pot ser un element totalment beneficiós per a la salut ja que pot tractar problemes de cardiopatia i mal de coll.

Una senzilla picor de gola va ser el que li va donar la clau al doctor i psicobiólogo Gary Beauchamp, investigador del Monell Center Filadèlfia, per trobar un descobriment totalment inesperat. L'expert es percatà que l'oli d'oliva verge extra i el ibuprofeno tenen en comú més propietats farmacològiques del que es pensava.

Especialista en recerques interdisciplinàries bàsiques del gust i l'olfacte, Beauchamp estava a Sicília quan, li van oferir provar l'oli que va decidir beure d'un sol glop. No va trigar a adonar-se que la sensació que sentia en la seva gola era exacta a la D'ingerir ibuprofeno.

I va anar aquí quan va començar la idea. El doctor ja era coneixedor dels innombrables beneficis de la mundialment coneguda Dieta Mediterrània per a la salut pel que no va trigar a començar a fer-se preguntes de tot tipus i entendre fins a quin punt l'oli d'oliva era tot un èxit en la dieta.

Després d'acabar la seva estada per motius de treball a la ciutat italiana, va tornar a Estats Units a la recerca de respostes. Va donar a provar l'oli que ell havia pres a un company i aquest li va preguntar: “Per què has posat ibuprofeno en l'oli?”, va preguntar. Tots dos van entendre que tenien alguna cosa gran entre mans.

Per això, i després d'un dur treball que va durar fins a sis anys, van descobrir que l'oli d'oliva verge extra d'alta qualitat té una molècula en comú amb el ibuprofeno i que efectivament té un poder antiinflamatori, encara més favorable si cap en ser natural i sense efectes secundaris.

“El més sorprenent i atractiu ha estat descobrir aquesta propietat farmacològica per casualitat i a través del gust, la qual cosa ve a demostrar l'altíssim poder dels sentits en el camp de la medicina. L'ésser humà pot donar més informació i ser més objectiu que l'anàlisi d'una màquina. El descobriment del Oleocanthal és, sens dubte, l'estudi més excitant que he realitzat al llarg de la meva carrera i no només pel ser per sort , sinó perquè suposa un benefici per a la salut mundial”, va comentar.

Incloure oli d'oliva verge extra en la dieta diària, per tant Oleocanthal, implica consumir una petita dosi d'un antiinflamatori natural amb els avantatges mèdics derivades d'això; això sí en un nivell de prevenció, no com a tractament. “Aquest polifenol no és per a dolors sinó un element funcional de prevenció a llarg termini. Ajuda al fet que l'organisme es defensi millor davant malalties”, va explicar l'expert.

“El de funcional vol dir que és un aliment normal amb les seves propietats nutricionals concretes però que a més té un valor afegit, una mica més que ho fa beneficiós per a la salut ja sigui física o mental. L'oli d'oliva és l'únic del món, ja que és 100% natural i ecològic”, va comentar.