Nou sistema de control remot bioacústic per combatre la mosca de l’olivera

PUBLICAT EL 31/10/2014

Permetrà als productors d'oliva poder rastrejar la població de la plaga i avaluar l'estat geogràfic per a una millor planificació i aplicació precisa de pesticides.

OLIMERCA.- Citoliva i la AEI del sector oleícola, Inoleo, gestionada pel centre tecnològic andalús, van participar els dies 22 i 23 de setembre en la jornada de presentació del projecte europeu de recerca i desenvolupament Entomatic, com a socis d'aquest projecte, liderat per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i aprovat per la iniciativa comunitària Sudoe, que neix amb l'objectiu de desenvolupar, en els propers tres anys, un nou sistema de monitoratge de la mosca de l'olivera basada en paranys connectats a través d'una xarxa de sensors, que permetrà combatre les plagues d'aquests insectes amb més efectivitat.

El projecte es basa en paranys equipats amb un sistema de reconeixement bioacústico de la mosca de l'olivera, i una xarxa sense fil que anirà en el sistema. Aquesta podrà ser controlada a distància i aportarà dades de geolocalització, magnitud de la plaga i eines per a la presa de decisions sobre la fumigació dels camps d'oliveres.

Aquesta nova tecnologia permetrà quantificar de forma precisa les poblacions de la mosca de l'olivera d'una manera cost-efectiva òptima, una solució que ha estat molt demandada per les Pimes del sector. El projecte ofereix, a més, beneficis addicionals en termes de sostenibilitat, atès que reduirà el consum i la dependència energètica dels cultius i racionalitzarà l'ús de plaguicides per combatre aquest insecte, alhora que reduirà els danys en l'oliva i producció d'oli d'oliva.

La mosca de l'olivera (Bactrocera oleae) és un dípter que causa la plaga més important que afecta a aquests cultius. La larva de la mosca s'alimenta del fruit de les oliveres i danya la polpa, per la qual cosa aquestes produeixen un oli de mala qualitat. S'estima que cada any aquesta plaga causa pèrdues econòmiques per un valor de 600 euros per hectàrea, i és el principal problema al que s'enfronten els productors d'oli d'oliva.