Paranys amb sensors sense fils per controlar la plaga de mosca de l’olivera.

El projecte ‘*Entomatic’ serà coordinat per investigadors de la Universitat Pompeu Fabra

01-10-2014 |
Un equip format per investigadors de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona coordina un projecte europeu, ‘*Entomatic’, que té com a objectiu desenvolupar, en els propers tres anys, un nou sistema de monitoratge de la mosca de l'olivera (*Bactrocera *oleae) basat en paranys connectats a través d'una xarxa de sensors, que permetrà combatre-les amb major efectivitat. Els científics Boris *Bellalta, investigador principal, Albert *Bel, Toni *Adame i Javier González encapçalen els treballs al capdavant del grup de recerca en Tecnologies i Estratègies de Xarxes (*NeTS) del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la UPF. Es tracta del primer projecte europeu que coordina aquest grup, segons apunten des de la universitat en un comunicat.

La innovació vas cosir en paranys equipats amb un sistema de reconeixement *bioacústico de la mosca de l'olivera, i una xarxa sense fil que anirà incrustada en el sistema. Aquesta xarxa es podrà controlar a distància i aportarà dades de *geolocalización, magnitud de la plaga i eines per a la presa de decisions sobre la fumigació dels camps d'oliveres. “Aquesta nova tecnologia permetrà quantificar de forma precisa les poblacions de la mosca de l'olivera d'una manera cost-efectiva òptima, una solució que ha estat molt demandada per les Pimes del sector. El projecte ofereix, a més, beneficis addicionals en termes de sostenibilitat, atès que reduirà el consum i la dependència energètica dels cultius i racionalitzarà l'ús de plaguicides per combatre la mosca”, expliquen des de la UPF. Asseguren, a més, que “’*Entomatic’ significa una oportunitat de negoci sense precedents en el sector agroalimentari europeu”.

Aquest nou projecte, que gaudirà d'un pressupost de més de tres milions d'euros, estarà integrat per altres dotze socis –empreses, universitats, associacions- de diversos països europeus amb tradició *olivícola (Espanya, Grècia, Portugal, Turquia).

Font AGROQUIMICA SOSTENIBLE