El ‘compost’ de pinyolada millora la qualitat del sòl de l’olivar

PUBLICAT EL 2014.07.31

Una alternativa per a l'aprofitament i reciclatge dels subproductes de la indústria

OLIMERCA. - Investigadors de l'Institut Andalús d'Investigació i Formació Agrària, Pesquera, Agroalimentària i de la Producció Ecològica (Ifapa), amb seu a Geolit​​, han demostrat que la utilització de fertilitzants orgànics compostos per alperujo, és a dir, restes de l'oliva molturada en extreure l'oli d'oliva verge, millora la qualitat del sòl de l'olivar i la producció d'oli per hectàrea.

A l'article 'Application of compost of two-phase olive mil waste in olive grove: Effects on soil, olive fruit and olive oil quality', publicat a la revista 'Waste Management', es detalla com els científics han alternat el alperujo amb diferents proporcions de fems d'ovella o cavall i restes de poda, ja que l'aplicació directa de la pinyolada sobre l'olivar suposaria l'acidificació dels terrenys.

Els efectes de la seva aplicació han estat provats en una plantació d'oliverar tradicional de la varietat picual durant sis anys i mostren una millora en els sòls en què s'ha utilitzat el fertilitzant orgànic presentant major qualitat de nutrients necessaris per l'olivar - nitrogen, fòsfor, potassi i matèria orgànica - que la superfície agrícola abonada tradicionalment amb fertilitzants químics.

Així mateix, la investigació demostra un increment de fins al vuit per cent en la producció d'oli d'oliva verge per hectàrea en aquells arbres als quals se'ls ha aplicat la barreja de 'compost' de alperujo, ja que, segons detalla una de les investigadores de l'estudi, Antonia Fernández, "s'ha desenvolupat un creixement de la polpa del fruit".

En aquest sentit, l'estudi aporta una "solució econòmica" per a la gestió dels quatre milions de tones de residus sòlids generats cada any per l'extracció d'oli d'oliva verge a les almàsseres espanyoles.