L’acord entre la UE amb el Marroc no es compleix i ha provocat pèrdues de 150 milions Hi ha “serioses sospites” que els productes hortícoles que entren no compleixen ni preus ni qualitat

2014.06.17 AGROINFORMACION
L'acord entre la UE amb el Marroc no es compleix i ha provocat pèrdues de 150 milions

La Unió de Petits Agricultors i Ramaders ha denunciat a la Comissió Europea que l'acord UE-Marroc "no s'està respectant" i està generant "greus pèrdues" als pagesos espanyols, que ja arriben als 150 milions d'euros. UPA creu a més que la societat marroquina "no s'està beneficiant en absolut" de l'acord, de manera que tot resulta "una gran incongruència". UPA ha explicat que durant el passat mes de maig els productors es van veure obligats a tirar prop de quatre milions de quilos d'hortalisses de primera qualitat cada dia a causa dels baixos preus. "La competència deslleial del Marroc, sobretot en tomàquet i carbassó, està provocant la ruïna dels agricultors", han declarat des UPA. Productes com els cítrics, les fruites d'os I L'OLI D'OLIVA també estan afectats.

L'organització d'agricultors ha demanat a la Comissió Europea-en una reunió amb Dacian Ciolos costat de COAG, ASAJA, FEPEX i Cooperatives Agroalimentàries-que no cedeixi a les pressions del Marroc i apliqui les clàusules de salvaguarda per les que Europa es reserva el dret d'impedir l'entrada de productes sempre que els seus preus siguin abusius.

La Comissió ha reconegut en la reunió que el regne del Marroc està portant a terme un xantatge polític i diplomàtic, bloquejant altres acords com el de pesca o el d'immigració si Europa no compleix les seves condicions en l'acord agrícola.

UPA ha mostrat les seves "serioses sospites" que els productes que porten entrant aquests mesos des del país africà "no compleixin no només no amb els preus d'entrada, sinó amb els mínims requisits de qualitat exigible, la qual cosa és injust per als agricultors i , sobretot, per als consumidors ".

En principi, l'acord UE-Marroc preveia un contingent de 269.000 tones de tomàquet a la campanya 2013/2014, quantia que ja ha estat àmpliament superada.
(Foto: Arxiu)