Ciolos assegura que el pla per donar suport a l’oliverar segueix sent « prioritari

Día 24/04/2014 - 19.25h

 

 

Ciolos asegura que el plan para apoyar al olivar sigue siendo «prioritario»

VALERIO MERINO

 

El Comissari avança que s'ha triplicat el pressupost per a la promoció agrària
Ciolos assegura que el pla per donar suport a l'oliverar segueix sent « prioritari »
VALERI MERINO
Dacian Ciolos ( centre ) amb Elena Escurçons, José Antonio Nieto i Isabel García Tejerina

Exactament dos anys després d'haver anunciat a Còrdova la intenció de posar en marxa des del si de la Comissió Europea un pla estratègic de suport al sector de l'olivar, el comissari d'Agricultura , Dacian Ciolos , va tornar ahir a la capital cordovesa i va confirmar a aquest diari que aquest projecte « no ha caigut en l'oblit » , que segueix endavant , tot i els dubtes mostrades al respecte pel sector , i fins i tot comptarà amb més fons per a la promoció d'aquesta producció típicament mediterrània en la qual la província és una potència .

El comissari , que ahir va mantenir una reunió amb els membres de la Fundació Agròpolis , va comentar que després d'aquest partit els havia informat als patrons que aquest pla « continua entre les prioritats de la Comissió» de cara a la PAC .

Així , Dacian Ciolos va comentar que ja s'havia posat en marxa « tot un seguit d'accions que havíem previst en el pla d'acció , especialment pel que fa a les normes de qualitat del producte basat en un reforçament del control i l'eliminació de possibilitats de frau en la producció de l'oli d'oliva » .
Paper del COI

Una d'aquestes mesures , que es posarà en marxa al llarg d'aquest mateix any , serà el reforçament del paper del Comitè Oleícola Internacional ( COI ) - on la Comissió Europea juga un paper important - , en el sentit que aquest organisme sigui més actiu en matèria de comercialització internacional de l'oli d'oliva , «ja que la Unió Europea , que és el seu principal productor , té l'interès de fer-ho » . Un paper que s'estendrà , igualment , a la promoció d'aquest producte per al seu consum a Europa , « especialment en el Nord» , encara que també més enllà de les fronteres comunitàries .

De la mateixa manera , el màxim mandatari comunitari en matèria agrària ha recordat que la UE ve d'adoptar un nou instrument financer per promoure la promoció agroalimentària a nivell internacional , « i el sector de l'oli d'oliva es beneficiarà també d'això » .

Quant a les mesures posades ja en marxa , Ciolos va donar uns lleugers apunts sobre nous reglaments comunitaris sobre la comercialització de productes i sobre el control de la qualitat . I mentre que el reforç del paper del COI es va a treballar-hi el 2014 , per al 2015 li tocarà el torn a l'esforç en la promoció agroalimentària a nivell internacional . De moment , « hem triplicat ja el pressupost per a això» .

Segons va anunciar a bombo i platerets Dacian Ciolos aquell 23 de abril de 2012, davant el ministre d'Agricultura , Miguel Arias Cañete , i la llavors delegada del ram de la Junta , Clara Aguilera , ell mateix anava a presentar al mes següent a la Comissió un pla d'acció amb mesures de suport al sector de l'olivar que afavorís la seva estructuració , així com una millor adequació entre l'oferta i la demanda .

La idea era valoritzar millor la qualitat del producte a través de l'estandardització de l'oli d'oliva ; dur a terme una sèrie d'anàlisis sobre els paràmetres físics o químics d'aquest producte per detectar millor les barreges il · legals ; millorar la seva classificació ; un major control de la qualitat , a més del que ahir mateix va apuntar sobre el paper del CIO.

Per la seva banda, l'alcalde de Còrdova , José Antonio Nieto , es va felicitar ahir perquè la Fundació Agròpolis ja fa un avantatge de « dos anys » sobre qualsevol altra que pugui sorgir a partir d'ara en altres zones a l'hora de « accedir als fons que la política agrària comuna ( PAC ) destini a innovació i desenvolupament en matèria agroalimentària » , tal com havia informat prèviament el comissari d'Agricultura al Patronat de la Fundació .

En aquest sentit , Nieto ha recordat que la idea és que es creïn grups de treball on s'uneixin Administració i sector productiu i s'aporti el coneixement des de la Universitat de Còrdova i la Loyola i tot això estigui connectat amb el productor , tenint en compte les necessitats del sector a l'hora d'investigar . Això, precisament , és el que busca finançar la UE en els propers anys de cara a una nova estratègia per a l'enfortiment de l'agricultura europea .

La Fundació , de fet, ha donat alguns passos en determinats projectes , com és el cas d'un « parc halal » , que, segons Nieto , «està a punt de sortir » i que té a veure amb la innovació en tots els àmbits , des del sistema productiu , fins a la comercialització , passant pel màrqueting i la difusió . « Tenim ja una demanda important d'informació referent al sector productiu i pretenem consolidar diverses línies de treball en aquest sentit , que és on resideix l'èxit de Agròpolis », va dir .